فهرست مطالب

فرآیند و کارکرد گیاهی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 41، فروردین و اردیبهشت 1400)

فصلنامه فرآیند و کارکرد گیاهی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 41، فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/17
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حدیث زارع منش، حمیدرضا عیسوند*، ناصر اکبری، احمد اسماعیلی، محمد فیضیان صفحات 1-16

    به منظور بررسی اثر اسید هیومیک بر میزان جذب و تخصیص عناصر به بخش های مختلف گیاه مرزه خوزستانی در شرایط تنش شوری، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل پنج سطح خاک کاربرد اسید هیومیک (صفر، 10، 20، 30 و 40 میلی گرم در کیلوگرم خاک) و پنج سطح تنش شوری (صفر، 25، 50، 75 و 100 میلی مولار کلرید سدیم) بود. با افزایش شدت تنش شوری از میزان وزن خشک اندام هوایی کاسته شد به گونه ای که سطح 100 میلی مولار کلرید سدیم، میانگین وزنی این صفت را به میزان 16 درصد کاهش داد. در مقابل کاربرد اسید هیومیک به ویژه سطح 60 میلی گرم بر کیلوگرم، میانگین وزنی اندام هوایی را نسبت به شاهد 25 درصد افزایش داد. اثرات اصلی شوری و هیومیک اسید و همچنین اثر متقابل آنها بر غلظت عناصر اندازه گیری شده بجز نیتروژن ساقه و برگ، در سطح یک درصد معنی دار بود. نتایج نشان داد که در بین اندام های مختلف گیاه (ریشه، ساقه و برگ) بیشترین میزان سدیم، پتاسیم، فسفر، روی و نیتروژن در برگ و به ترتیب در سطوح تیماری S4H5، S1H5، S1H4، S2H2، S1H5 و با مقادیر 5064، 9000، 13، 9/19 و 91/3 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک مشاهده شد. بیشترین غلظت آهن در بین اندام های مختلف متعلق به ریشه و در تیمار S2H1 با مقدار 9/759 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک بود. به طور کلی با افزایش میزان شوری و کاهش میزان هیومیک اسید غلظت املاح نظیر سدیم افزایش و از غلظت عناصر مفید و ضروری برای گیاه کاسته شد. با توجه به نتایج می توان بیان داشت که احتمالا استفاده خاک کاربرد اسید هیومیک در مقادیر بالا (40 و 60 میلی گرم در کیلوگرم خاک) بتواند به واسطه تاثیر بر تغییرات عناصر غذایی اندام های گیاهی باعث تعدیل اثرات تنش شوری شود.

    کلیدواژگان: تنش های غیرزیستی، عناصر ریزمغذی، کود زیستی، مرزه
  • نسیم سادات موسوی، رویا رضوی زاده* صفحات 17-34

    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر غلظتهای مختلف کادمیوم بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و تغییرات متابولیت های ثانویه در گیاه دارویی بادرنجبویه(Mellissa officinal L.  ) در شرایط کشت درون شیشه طراحی و اجرا شد. بدین منظور ابتدا بذور بادرنجبویه استریل و سپس در محیط های کشت پایهMS  کشت گردید. سپس گیاهچه های 28 روزه حاصل از کشت بذر به محیط MS حاوی غلظت های متفاوت نیترات کادمیوم (0،150و 300 میکرو مولار) منتقل و در اتاق کشت تحت شرایط کنترل شده نگهداری شدند. همچنین  کالوس های حاصل از جدا کشت های ساقه  به محیط هورمونی (2, 4-D با غلظت  mg.L-1 25/0 و 2BAP با غلظت  mg.L-1  5) حاوی غلظت های مختلف کادمیوم (0،150و 300 میکرو مولار) انتقال یافتند. چهار هفته پس از کشت میزان رنگیزه های فتوسنتزی و مقادیر آنتوسیانین، فنل و فلاونوییدها در گیاهچه ها بررسی شد. همچنین تغییرات مواد موثره دارویی از طریق آنالیزهای GC-mass در کالوس ها و گیاهچه های بادرنجبویه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد افزایش غلظت نیترات کادمیوم در محیط موجب کاهش میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کارتنوییدها و میزان آنتوسیانین در گیاهچه ها  گردید. با افزایش میزان نیترات کادمیوم در محیط، محتوای فنول و فلاونویید به میزان معنی داری افزایش یافت.  نتایج GC-mass نشان داد که میزان متابولیت های ثانویه و مواد موثره دارویی در گیاهچه ها و کالوس های بادرنجبویه تحت تنش فلز کادمیوم دچار تغییرات عمده ای گردید که بیشترین این تغییرات در ترکیبات گاما-3-کارن، ترانس کارویل، سیترونلال، سیترونلول، سیترال و بتا- کاریوفیلین مشاهده شد.

    کلیدواژگان: بادرنجبویه، رنگیزه های فتوسنتزی، فنل، کادمیوم، کشت درون شیشه ای، متابولیت های ثانویه
  • محمدرضا صفری مطلق*، بهزاد کاویانی، محمد حق ویردی صفحات 35-52

    گل میخک (Dianthus caryophyllus L.) از خانواده Caryophyllaceae گیاهی بوته ای و چند ساله است که در سطح تجاری به صورت دوساله پرورش داده می شود. این گل نافرازگرا و حساس به مسدودشدن آوندی است. این پژوهش به منظور بررسی اثر اسانس های گیاهی ژرانیوم، اکالیپتوس و مورد بر عمر پس از برداشت گل میخک به صورت طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار هر سه در سه سطح (مقادیر 2، 6 و10 میلی لیتر در 600 میلی لیتر آب مقطر از هر اسانس و شاهد) اجرا گردید. در این آزمایش صفاتی نظیر عمر گلجایی، جذب آب، میزان پروتئین گلبرگ، رنگدانه های برگ و گلبرگ، باکتری انتهای ساقه و محلول و فعالیت برخی آنزیم ها اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر تیمارها بر کلیه صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که هر دوی تیمار 2 میلی لیتر مورد و اکالیپتوس، به ترتیب با 73/15 و 13/15 روز عمر گلجایی نسبت به شاهد با 47/9 روز بیشترین عمر گلجایی را القا کردند. بیشترین مقدار کلروفیل کل (39/11 میلی گرم در گرم وزن تر) در گل های شاخه بریده تیمارشده با 2 میلی لیتر اکالیپتوس به دست آمد. تیمار 2 میلی لیتر مورد باعث افزایش جذب آب، کاروتنویید، پروتئین و فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز گردید. شمارش باکتری های محلول گلجا و انتهای ساقه نشان داد که کمترین کلنی باکتری در محلول گلجا (00/55) و انتهای ساقه (00/88) در گل های شاخه بریده تیمارشده با 2 میلی لیتر اکالیپتوس به دست آمد. بیشترین کلنی باکتری در محلول گلجا (33/98) و انتهای ساقه (00/162) در گل های شاخه بریده شاهد شمارش شد. تیمار 10 میلی لیتر مورد برای افزایش عمر گلجایی گل شاخه بریده میخک توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، گل های نافرازگرا، عمر گلجایی، خانواده میخک
  • حسین محمدی، علی ایمانی*، محمدرضا اصغری، علیرضا طلایی، وحید عبدوسی صفحات 53-76

    در بین تنش های غیرزیستی، شوری خاک و آب از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر رشد و تولید محصولات کشاورزی در سراسر جهان است. از طرف دیگر، ترکیب پایه و پیوندک و همچنین محلول پاشی با مواد شیمیایی مثل اسید سالیسیلیک می تواند غلظت عناصر غذایی برگ بادام را در شرایط تنش شوری تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین در پژوهش حاضر، اثرات محلول پاشی برگی اسید سالیسیلیک در غلظت های 0، 1 و 2 میلی مولار بر تغییرات میزان عناصر غذایی برگ (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، سدیم، کلر، کلسیم، منیزیم، منگنز، مس، روی و آهن) سه رقم بادام (شکوفه، سهند و تونو) پیوند شده روی پایه های GF677 و GN تحت تنش شوری آب آبیاری (0، 2، 6 و 8 دسی زیمنس بر متر) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنش شوری به ویژه در بالاترین غلظت (8 دسی زیمنس بر متر) به طور معنی داری باعث افزایش میزان عناصر سدیم، کلر، پتاسیم و کلسیم و نیز کاهش میزان نیتروژن، فسفر، منیزیم، منگنز، روی و آهن در برگ گیاه گردید. ارقام پیوند شده روی پایه های مختلف پاسخ های متفاوتی را به تنش شوری و محلول پاشی برگی اسید سالیسیلیک نشان دادند. به طور کلی، پایه GF677 باعث کاهش میزان سدیم و افزایش میزان نیتروژن، فسفر، کلسیم، منیزیم، مس، روی و آهن برگ ارقام پیوند شده گردید. همچنین محلول پاشی برگی اسید سالیسیلیک به طور معنی داری میزان سدیم برگ ارقام مختلف بادام را کاهش داد. در مجموع، در این آزمایش که در شرایط کنترل شده انجام شده، پایه GF677 و همچنین محلول پاشی برگی اسید سالیسیلیک در تعدیل اثرات سوء شوری نسبت به سایر تیمار ها کارآمد تر بوده است. البته لازم است این تیمار ها در شرایط باغ نیز مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پایه GF677، کلرید سدیم، محلول پاشی برگی، نیتروژن
  • محمدرضا شامخ، لیلا جعفری*، فرزین عبدالهی صفحات 77-96

    اخیرا کاربرد ترکیبات زیستی جهت تعدیل اثرات تنش های محیطی در محصولات کشاورزی مورد توجه جهانی قرار گرفته است. بدین منظور برای بررسی اثر تعدیل کنندگی برخی ترکیبات زیستی بر شاخصهای فلورسانس، رنگیزه های فتوسنتزی و عملکرد گوجه فرنگی گلخانه ای در شرایط کم آبیاری آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه هرمزگان انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سطوح آبیاری (آبیاری کامل به عنوان شاهد، کم آبیاری متوسط و شدید) به عنوان فاکتور اصلی ومحلول پاشی ترکیبات زیستی به عنوان فاکتور فرعی شامل شاهد (بدون کاربرد ترکیبات زیستی)، پرولین، کیتوزان و مشتقات N-Succinyl و N,O-dicarboxymethylate کیتوزان (به ترتیب NSC و NOC) بودند. کاربرد ترکیبات زیستی در هر سطح آبیاری باعث افزایش میزان کلروفیل a، نسبت کلروفیل a به b، کارتنویید و عدد اسپد در مقایسه با شاهد شد و بیشترین افزایش مربوط به ترکیب NSC بود. بیشترین مقدار Fv/Fm در شرایط کم آبیاری متوسط و شدید به ترتیب با کاربرد کیتوزان و NSC بدست آمد که نشان دهنده افزایش 4/22 و 8/21% در مقایسه با شاهد بود. بیشترین شاخص طعم (06/1) با کاربرد کیتوزان در شرایط کم آبیاری شدید به دلیل افزایش TSS و TA بدست آمد. در بین ترکیبات زیستی NSC و کیتوزان بیشترین تاثیر را در بهبود عملکرد میوه داشت بطوری که محلول پاشی گوجه فرنگی با ترکیب NSC باعث افزایش عملکرد میوه در سطوح آبیاری شاهد، کم آبیاری متوسط و شدید به ترتیب به میزان 32/5، 91/17 و 24/33 درصد در مقایسه با شاهد شد. لذا با توجه به نتایج بدست آمده، در شرایط کم آبیاری، کیتوزان و مشتقات آن با کارایی بیشتری در مقایسه با پرولین می توانند اثرات تنش خشکی بر گوجه فرنگی را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، عملکرد میوه، کم آبیاری، گوجه فرنگی، مشتقات کیتوزان
  • زینب خادم الحسینی، زینب جعفریان*، وحید روشن، غلامحسن رنجبر صفحات 97-113

    گیاه آویشن از پرکاربردترین گیاهان دارویی در صنایع مختلف است که  بررسی امکان تولید آن در اراضی شور دارای اهمیت بالایی است. جهت بررسی اثر شوری آب آبیاری بر گیاه دارویی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، یک آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک  کاملا تصادفی با سه تکرار درروستای جمال آباد از توابع ارسنجان در 120 کیلومتری شیراز در سال 1395 اجرا گردید. بدین منظور تیمارهای 1 دسی زیمنس بر متر (شاهد)، 4 دسی زیمنس بر متر و 7 دسی زیمنس بر متر شوری به صورت طبیعی و با استفاده از آب چاه های کشاورزی اعمال گردید. به منظور جلوگیری از تاثیر نوع املاح بر نتایج تحقیق، آب با شوری 9 تا 10 دسی زیمنس بر متر از چاه کشاورزی، بوسیله تانکر به مزرعه انتقال داده شد. سپس با آب با شوری 6/0دسی زیمنس بر متر ترکیب و شوری های مورد نظر آماده شد. اندازه گیری وزن خشک اندام های هوایی، میزان عناصر سدیم و پتاسیم، پرولین و اندازه گیری مواد موثره در مرحله  پیش از گلدهی انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش شوری تا سطح 4 دسی زیمنس بر متر، وزن خشک اندام های هوایی و میزان پرولین به ترتیب 6/27 و 84/68 درصد افزایش یافت. درحالی که افزایش شوری تا سطح 7 دسی زیمنس بر متر باعث کاهش این شاخص ها به ترتیب 53/49 و 86/22 درصد گردید. با افزایش شوری موازی با افزایش سدیم، مقدار پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم کاهش نشان دادند.، در اثر تنش شوری برخی ترکیبات موجود در اسانس گیاه آویشن باغی، افزایش و برخی دیگر کاهش داشتند و برخی نیز تغییری نشان ندادند. می توان چنین نتیجه گرفت به منظور آبیاری گیاه آویشن باغی با آب شور، شوری 4 دسی زیمنس بر متر بهترین تیمار آبیاری با آب شور جهت حصول بهترین نتیجه از نظر بازده و ترکیب اسانس می باشد.

    کلیدواژگان: اسانس، پرولین، تنش شوری، کروماتوگرافی-طیف سنجی، آویشن باغی
  • علی اکبر اسدی، اکرم حاتمی* صفحات 115-128

    خشکی یکی از مهم ترین تنش های محیطی است که مورفولوژی، فیزیولوژی و بیوشیمی گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد و اثرات عمده ای بر تولیدات کشاورزی می گذارد. این آزمایش باهدف بررسی تاثیر تنش خشکی انتهای فصل بر تغییرات صفات فیزیولوژیکی گندم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی 93-92 و 94-93 در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی هسته ای کرج انجام گرفت. هفت نسل مختلف گندم شامل دو والد Gasspard و لاین DN11 به همراه نسل های F1، F2، F3، BC1 و BC2 در دو شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی انتهای فصل به طور جداگانه کشت گردیدند و باهم مقایسه شدند. آخرین آبیاری در شرایط تنش کمبود آب بعد از مرحله گرده افشانی انجام شد. افزایش معنی داری در شاخص زنده مانی و کاهش معنی دار در عملکرد دانه تک بوته در شرایط تنش مشاهده شد. برای صفات شاخص کلروفیل و ضریب هدایت روزنه ای کاهش مشاهده شده در شرایط تنش معنی دار نبود. از طرفی افزایش غیر معنی داری برای تمامی پارامتر های فلورسانس کلروفیل در شرایط تنش مشاهده شد. از طرفی بین نسل های مورد بررسی از لحاظ تمامی صفات فیزیولوژیکی اندازه گیری شده (به جز کارایی فتوسنتزی) اختلاف معنی داری مشاهده شد که نشان دهنده وجود تنوع در بین این نسل ها برای این صفات بود که می تواند در برنامه های گزینش مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شاخص زنده مانی، شاخص کلروفیل برگ، ضریب هدایت روزنه ای، فلورسانس کلروفیل
  • الهام بهرامی، رضا خراسانی*، مهدی طاهری، امیر فتوت صفحات 129-144

    بکارگیری سیلیسیوم بعنوان یک استراتژی موثر در کاهش جذب کادمیوم و تحت تاثیر قراردادن خسارت های اکسیداتیو ناشی از سمیت کادمیوم مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر حضور و عدم حضور سیلیسیوم (0 و 5/1 میلی مول در لیتر) در سطوح مختلف کادمیوم (0،10،50 میکرومول بر لیتر) در گیاه گندم(Triticum aestivum L.) در شرایط هیدروپونیک انجام گرفت. نتایج نشان داد با افزایش غلظت کادمیوم غلظت مالون دی آلدیید (MDA) افزایش معنی دار پیدا کرد و بکارگیری سیلیسیوم MDA را در مقایسه با گیاهانی که تنها با کادمیوم تیمار شده بودند کاهش داد. نتایج همچنین نشان داد که تنش کادمیوم یک افزایش معنی دار در فعالیت های سوپراکسیددیسموتاز، پراکسیداز، کاتالاز در برگها و ریشه های گندم ایجاد کرد. نتایج نشان داد بکارگیری سیلیسیوم بطور معنی داری فعالیت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز، پراکسیداز، آسکوربیک پراکسیداز را هم در برگ ها و هم در ریشه ها کاهش داد در حالیکه در فعالیت کاتالاز در برگ ها تاثیری نداشت ولی کاتالاز را در ریشه بطور معنی داری کاهش داد. با توجه به نتایج فوق به نظر میرسد بکارگیری سیلیسیوم در شرایط تنش کادمیوم خسارات ناشی از تنش اکسیداتیو در گیاه را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیدانت، سیلیسیوم، فلز سنگین، آلودگی
  • زهرا عباس نسب*، مهدی عابدی، سید احسان ساداتی صفحات 145-156

    بیوچار یا زغال زیستی، یک محصول غنی از کربن است که از سوختن انواع مختلف زیست توده در شرایط اکسیژن کم یا بدون اکسیژن تولید می شود. در این تحقیق اثر کاربرد بیوچار در سه سطح 0 ، 5/0 و 1 درصد وزنی، بر خصوصیات مورفولوژیکی مانند ارتفاع، سطح ویژه برگ، زی توده اندام هوایی و زمینی، طول و حجم ریشه و خصوصیات فیزیولوژیکی مانند کلروفیل، تبادلات گازی و نشت الکترولیت در دو گونه  Bromus tomentellusو Medicago sativa بررسی شد. نتایج نشان داد که بیوچار باعث افزایش ارتفاع گونه های  M. sativaو B. tomentellus شده که این افزایش در بیوچار سطح 5/0 درصد وزنی بیش تر از بیوچار در سطح 1 درصد است. اما در گونه M. sativa بین گونه شاهد و سطح 1 درصد بیوچار اختلاف معنی دار مشاهده نشد. در هر دو گونه مورد بررسی، بیوچار بر سطح ویژه برگ، تاثیر معنی دار ندارد. در گونه B. tomentellus بیوچار بر زی توده هوایی و زمینی تاثیر معنی دار ندارد. در گونه  M. sativa بیوچار بر زی توده هوایی تاثیر معنی دار نداشت ولی باعث افزایش معنی دار زی توده زمینی شد. حجم و طول ریشه در هر دو گونه مورد بررسی تحت تاثیر بیوچار افزایش معنی دار پیدا کرد که افزایش غلظت بیوچار باعث کاهش معنی دار دو پارامتر مذکور شد. در گونه  B. tomentellus بیوچار بر کلروفیل تاثیر معنی دار نداشت ولی در گونه  M. sativa سطح 5/0 درصد وزنی بیوچار باعث افزایش معنی دار کلروفیل شد. تبادلات گازی برگ، با افزایش غلظت بیوچار، افزایش می یابد. بیوچار بر نشت الکترولیت هر دو گونه مورد بررسی، تاثیر معنی دار نداشت. به طور کلی، بیوچار می تواند اثرات مثبتی بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاهان مرتعی داشته باشد.

    کلیدواژگان: کربن، صفات کارکردی، Bromus tomentellus، Medicago sativa
  • اکبر سالاری، سمیه رستگار* صفحات 157-170

    به منظور ارزیابی محلول پاشی آهن و روی بر برخی ویژگی های کمی و کیفی اورلاندو تانجلو، آزمایشی در باغی در شهرستان منوجان در استان کرمان بر روی درختان 5 ساله انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل روی و آهن هرکدام در 3 سطح (صفر، 1 و 2 در هزار) بود. بر اساس نتایج به دست آمده، کاربرد کود آهن و روی باعث افزایش معنی دار تعداد گل و میوه شد. به طوریکه بیشترین تعداد گل و میوه در استفاده توام آهن و روی در غلظت 2 در هزار مشاهده شد. کاربرد آهن و روی تاثیر معنی داری بر اندازه میوه (قطر و طول و نسبت طول به قطر) و حجم آب میوه نداشت. متوسط وزن میوه در نتیجه کاربرد کود کاهش یافت. اما تفاوت معنی داری بین شاهد و استفاده از آهن (2 در هزار) با دو غلظت 1 و 2 در هزار روی مشاهده نشد. بیشترین نسبت گوشت به پوست در تیمار 1 (58/3) و 2 (25/3) در هزار کود روی به دست آمد. کمترین نسبت TSS/TA  (34/1) در نتیجه کاربرد آهن 2 در هزار مشاهده شد. بجز تیمارهای آهن 2 در هزار به همراه غلظت های مختلف روی، سایر تیمارها به طور معنی داری میزان آسکوربیک اسید میوه را افزایش دادند. اگرچه کاربرد کود روی (1 در هزار) به تنهایی و کود آهن (1 در هزار) به همراه کود روی (2 در هزار) میزان فنل میوه را افزایش دادند اما تفاوت معنی داری با شاهد نشان ندادند. کاربرد کود باعث بهبود رنگ میوه شد. به طوریکه بالاترین میزان  a* (رنگ نارنجی تر) در نتیجه کاربرد آهن 1 در هزار توام با روی 1و 2 در هزار مشاهده شد. کلی کاربرد کود روی و آهن نقش موثری در افزایش تعداد گل و میوه اولاندوتانجلو و بهبود برخی خصوصیات کیفی مانند افزایش نسبت گوشت به پوست و آسکوربیک اسید میوه داشتند.

    کلیدواژگان: ریزش، ریز مغذی، محلول پاشی، مرکبات
  • زهرا سلیمانی نیا، احمد مهتدی*، محسن موحدی دهنوی صفحات 171-186

    کشور ایران، جزء مناطق خشک و نیمه خشک جهان طبقه بندی می شود. بنابراین شناسایی و کاشت گیاهان متحمل خشکی مانند کینوا (Chenopodium quinoa) حایز اهمیت است. با توجه به اینکه عنصر روی در فرآیندهای حیاتی گیاه نقش دارد، بنابراین عرضه این عنصر به گیاه تاثیر زیادی در کمیت و کیفیت تولید محصولات دارد. این پژوهش به صورت گلدانی با هدف بررسی اثر سولفات روی بر گیاه کینوا تحت تنش خشکی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تنش خشکی با پلی اتیلن گلیگول 6000 در چهار سطح (0، 3-، 6- و 9- بار) و عنصر روی از منبع سولفات روی با چهار سطح (2، 4، 6 و 8 میکرومولار) تهیه شد و در مرحله چهار برگی، تیمار ها طی دو هفته در محلول غذایی هوگلند همزمان اعمال شد. طبق نتایج افزایش تنش خشکی موجب افزایش 68 درصدی کاتالاز نسبت به شاهد شد. بیشترین مقدار پروتئین محلول برگ در سطح 6- بار خشکی با سطح 8 میکرومولار سولفات روی، بیشترین میزان قندهای محلول کل و پرولین برگ مربوط به بالاترین سطح خشکی و سطح 6 میکرومولار سولفات روی بود. با افزایش خشکی، کلروفیل  a(34 %)، کلروفیل b (187 %) و کاروتنویید برگ افزایش دو برابری اما وزن خشک اندام هوایی (38 %) و سطح برگ (37 %) نسبت به شاهد کاهش نشان دادند. در کل کاربرد روی با بهبود سطح اسمولیت ها باعث کاهش خسارت ناشی از تنش خشکی شد و برای تخفیف اثر تنش خشکی استفاده از سطح 6 میکرومولار سولفات روی در محلول های غذایی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پرولین، کاتالاز، کینوا، محتوای کلروفیل
  • زهرا سوری، ناصر کریمی* صفحات 187-208

    تنش آرسنیک از طریق ایجاد تنش اکسیداتیو ، سبب بروز علایم سمیتی (کاهش رشد و محتوی کلروفیل) در گیاهان می گردد. نیتریک اکساید (NO) به واسطه ی القای سیستم آنتی اکسیدانی، نقش موثری را در کاهش تنش اکسیداتیو بر عهده دارد. در این تحقیق نقش سدیم نیتروپروساید (SNP) به عنوان آزاد کننده ی NO، بر پاسخ های گیاه I. cappadocica در سطوح بالای آرسنیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنش آرسنیک باعث ایجاد تنش اکسیداتیو و در نتیجه کاهش رشد می شود، در حالی که  SNP باعث کاهش این اثرات مهاری می گردد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در تیمار 1000 میکرومولار آرسنیک و در حضور SNP مشاهده گردید. این نتایج نشان می دهد که کاربرد SNP به عنوان فعال کننده ی آنزیم های آنتی اکسیدان توانسته نقش جبرانی در برابر تنش آرسنیک ایفا کند و ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاه را در برابر شرایط تنش افزایش دهد. از سوی دیگر در تیمار 1500 میکرومولار میزان فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT)، پراکسیداز (POD)، آسکوربات پراکسیداز (APX)، گلوتاتیون ردوکتاز (GR) با کاهش مواجه شدند، که این کاهش می تواند بیانگر این مطلب باشد که در تیمار 1500 میکرومولار، مقابله با تنش اکسیداتیو خارج از توان گیاه بوده و مکانیسم های دفاع آنزیمی گیاه در مقابل تنش اکسیداتیو موثر نبوده است. برخلاف سایر آنزیم ها، فعالیت آنزیم گلوتاتیون اس ترانسفراز (GST) در غلظت های بالای آرسنیک، نه تنها با کاهش مواجه نشد، بلکه افزایش نیز یافت. این مساله بیانگر این مطلب است که احتمالا فعالیت آنزیم GST از اهمیت بالایی در کاهش سمیت سطوح بالای آرسنیک برخوردار است.

    کلیدواژگان: تنش اکسیداتیو، سمیت زدایی، نیتریک اکساید، I. cappadocica
  • تکتم اورعی، محمود شور*، علی تهرانی فر، سید حسین نعمتی صفحات 209-225

    به منظور بررسی اثر تنش خشکی در دو مرحله رشد بر پاسخ های فیزیولوژیک گیاه ختمی در گلخانه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. عوامل آزمایش شامل دو اکوتیپ ختمی (مشهد و تهران)، 5 سطح رطوبت خاک (شاهد (80)، 70، 60، 50 و 40 % ظرفیت زراعی) در دو مرحله رشد (گیاهچه ای و ساقه دهی) بود. پس از اعمال تنش خشکی در دو مرحله رشد، مقدار شاخص کلروفیل، نشت الکترولیت، محتوای نسبی آب، پرولین، مالون دی آلدهید، پروتئین، فعالیت آنزیم های برگ و وزن خشک کل اندازه گیری شد. بیشترین میزان محتوای نسبی آب برگ (2/88 درصد)، وزن خشک (36 گرم) و کمترین میزان نشت الکترولیت (23/6 درصد) در اکوتیپ مشهد تحت تیمار80 % ظرفیت زراعی در زمان ساقه دهی به ثبت رسید. در هر دو اکوتیپ با افزایش تنش خشکی در هر دو مرحله رشد، مقدار پرولین روندی صعودی داشت، بنحویکه بیشترین میزان آن در اکوتیپ مشهد تحت تیمار 40 % ظرفیت زراعی در زمان ساقه دهی به ثبت رسید. در هر دو اکوتیپ بیشترین میزان مالون دی آلدهید در تیمار 40 % ظرفیت زراعی و مرحله گیاهچه ای (به ترتیب، 9/11و 4/11 نانومول بر گرم وزن تر) مشاهده شد. در اکوتیپ مشهد و تهران با افزایش تنش خشکی از 80 به 40 % ظرفیت زراعی در مرحله ساقه دهی، فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز به ترتیب، از 49/0 به 98/1 و 91/1 واحد بر میلی گرم پروتئین افزایش یافت. فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در گیاهانی که در معرض تنش خشکی شدید بودند، افزایش یافت. همبستگی مثبت و معنی داری بین شاخص کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ با وزن خشک کل گیاه به ثبت رسید. نتایج آزمایش حاضر نشان داد که در مقایسه دو اکوتیپ، اکوتیپ مشهد نسبت به تهران از تحمل بیشتری در برابر کمبود آب برخوردار است.

    کلیدواژگان: اکوتیپ، گیاه زینتی، متحمل به خشکی، مرحله ساقه دهی
  • عبدالمجید خورشید*، علی اکبر اسدی صفحات 227-246

    با توجه به تاثیر تنش شوری بر صفات کمی و کیفی ژنوتیپ های چغندرقند، بررسی پاسخ ژنوتیپ های حاصل از برنامه های اصلاحی در تنش شوری ضروری به نظر می رسد. بدین منظور، 17 ژنوتیپ خانواده های تنی (حاصل از تلاقی خواهر برادری) به همراه 7 شاهد با تحمل پذیری مختلف در دو شرایط محیطی تنش شوری (هدایت الکتریکی 36/17 دسی زیمنس بر متر) و بدون تنش، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب در سال 1396 موردبررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث افزایش عیار قند، ضریب قلیاییت، درصد قند قابل استحصال، قند ملاس، میزان سدیم، میزان پتاسیم، شاخص شادابی برگ و میزان نسبی آب ازدست رفته برگ و کاهش عملکرد ریشه، عملکرد قند خالص، عملکرد قند، سطح برگ، وزن تر اندام هوایی، وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، نیتروژن مضره، نسبت پتاسیم به سدیم، خلوص شربت و نسبت وزن به حجم ریشه شد. بین فول سیب ها ازنظر صفات سطح برگ، شاخص شادابی برگ، میزان آب ازدست رفته برگ و وزن ویژه برگ اختلاف معنی داری مشاهده شد. در صفت عملکرد ریشه و قند تنها در محیط نرمال بین فول سیب ها تفاوت معنی دار در سطح احتمال یک درصد مشاهده شد. برای عملکرد ریشه فول سیب های 16، 1، 2، 4، 7، 9، 10 و 13 شاهدهای 18، 23، 24 و 25 بیشترین و فول سیب های 11 و 12 کمترین عملکرد ریشه را در شرایط نرمال داشتند. فول سیب های 7، 8، 1 و 10 بیشترین و فول سیب 6 کمترین عملکرد قند را نشان دادند

    کلیدواژگان: تنش شوری، چغندرقند، عملکرد ریشه، عملکرد قند
  • مهدیه غلامی*، سمیه ناصری، بهرام بانی نسب صفحات 247-262

    مکانیسم های مقاومت در برابر دمای پایین، طی رکود پیچیده هستند. گیاهان می توانند چندین فرآیند بیوشیمیایی برای مقابله با اثرات مستقیم و غیر مستقیم دمای پایین به کار گیرند. پژوهش حاضر به منظور بررسی تغییرات فصلی برخی از ترکیبات بیوشیمیایی در جوانه گل سه رقم بومی بادام بصورت طرح کرت های خرد شده در قالب زمان با سه تکرار در سال 97-96 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه رقم بومی بادام (زود گل ’محب‘، متوسط گل ’مامایی‘ و دیر گل ’ربیع‘) و 5 بازه زمانی 20 روزه طی دوران رکود تا پس از شکستن رکود درونی بودند. نتایج نشان داد تجمع اسیدآمینه پرولین طی رکود درونی و رهایی از رکود در ارقام افزایش یافت و رقم ’محب‘محتوای پرولین کمتری در مقایسه با ’مامایی‘ و ’ربیع‘ داشت. حداکثر محتوای نشاسته در ابتدای آزمایش، قبل از تجمع سرما در ارقام مورد مطالعه مشاهده شد و با پیشرفت رکود و افزایش تجمع سرما محتوای نشاسته در هر سه رقم روند کاهشی نشان داد. میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی غیر آنزیمی (فنل کل و فلاونوییدها) طی دوران رکود و نزدیک شدن به رهایی رکود در همه ارقام افزایش یافت. از سوی دیگر، در ارقام ظرفیت آنتی اکسیدانی در دمای پایین کاهش یافت. نتایج بای پلات نشان داد در دمای پایین ارتباط واضح و مثبتی بین اسیدآمینه پرولین و ترکیبات آنتی اکسیدانی غیرآنزیمی وجود دارد. همچنین ارقام مختلف یک گونه، پاسخ های متفاوتی را طی دوران رکود نشان دادند. در نتیجه، بررسی تغییرات بیوشیمیایی طی دوران رکود در انتخاب بادام های مقاوم و حساس به سرمای بهاره حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: پرولین، سرما، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئیدها، فنل کل
  • لیلی صادقی، مسعود رفیعی*، جهانفر دانشیان صفحات 263-278

    خشک سالی های اخیر علاوه بر ایجاد تنش خشکی موجب بروز پدیده ریزگرد بویژه در غرب کشور شده است. تاثیر تنش خشکی و ریزگرد بر خصوصیات فیزیولوژیک گیاه سویا (Glysin max L.) رقم کوثر در آزمایشی بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های خرد شده با 4 تکرار در کشت تابستانه طی دو سال مورد بررسی قرار گرفت. تنش خشکی از طریق آبیاری پس از 60 (آبیاری مطلوب)، 90 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس الف به عنوان عامل اصلی و پاشش ریزگرد در سه سطح عدم کاربرد (شاهد) و کاربرد 50 و 100 میلی گرم در متر مکعب هوا به صورت شبیه سازی در کرت های فرعی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنش خشکی شدید موجب کاهش معنی دار میزان کلروفیل های a وb ، کاتالااز اندام هوایی و ریشه، میزان نور کف سایه انداز، محتوی نسبی آب برگ پرچم، ارتفاع بوته، اجزای عملکرد دانه و عملکرد دانه (از 2653 به 1167 کیلوگرم در هکتار) نسبت به تیمار شاهد شد، ولی تنش خشکی شدید قندهای محلول، پرولین، پراکسیداز اندام هوایی و ریشه و درجه حرارت برگ (از 4/18 به 6/27 درجه سانتی گراد) را به طور معنی داری افزایش داد. اگرچه اثر ریزگرد بر هیچ یک از صفات معنی دار نشد، لیکن با افزایش غلظت ریزگرد بطور خطی از عملکرد دانه کاسته و بر محتوی پرولین افزوده شد. در مجموع چنین استنباط شد که تنش خشکی تولید سویا را کاهش معنی داری داد، لیکن نشست کم ریزگرد روی برگ های سویا به دلیل مومی بودن برگ ها آسیب جدی به سیستم فتوسنتزی گیاه و در نهایت تولید دانه وارد ننمود.

    کلیدواژگان: صفات فیزیولوژیک، عملکرد، درجه حرارت برگ، محتوی نسبی آب
  • سیاوش حشمتی، غلامعباس اکبری*، الیاس سلطانی، مجید امینی دهقی، کیوان فتحی امیرخیز، کیوان ملکی صفحات 279-294

    جهت بررسی تاثیر محلول‏پاشی ملاتونین بر ترکیب رنگدانه ‏های فتوسنتزی، ترکیب‏های فنولی و قندهای محلول گیاهان حاصل از بذور با کیفیت مختلف گلرنگ، در شرایط کمبود آب، آزمایش مزرعه‏ای در سال‏های زراعی 96-1395 و 97-1396 در مزرعه پردیس ابوریحان  دانشگاه تهران انجام گرفت. طرح آزمایشی به صورت اسپلیت-فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. عوامل مورد استفاده عبارت بودند از دو سطح تنش خشکی (1-آبیاری معمول یا بدون تنش و 2-آبیاری پس از تخلیه 85 درصد رطوبت از ظرفیت مزرعه در مرحله گلدهی یا تنش خشکی) که در کرت‏های اصلی قرار گرفتند.کرت‏های فرعی، شامل 4 تیمار بودند که عبارت بودند از از کیفیت بذر(1-بذور انبار شده و 2-بذور تازه برداشت شده) و محلول پاشی (1- شاهد: محلول‏پاشی با آب مقطر و 2- محلول‏پاشی ملاتونین 2/0 میلی مولار). نتایج این آزمایش نشان داد  که محلول‏پاشی ملاتونین باعث افزایش میزان کلروفیل a به مقدار 33/33 درصد در گیاهان حاصل از بذور تازه برداشت شده گردید. همچنین نتابج مشخص کرد که در شرایط بدون تنش، محلول‏ پاشی ملاتونین میزان فلاوونوییدها را در هر دو نوع کیفیت بذر افزایش داد اما در شرایط تنش، محلول‏پاشی میزان فلاوونوییدها را کاهش داد. نتایج این آزمایش نشان داد که محلول‏پاشی با ملاتونین در هر دو شرایط تنش خشکی و بدون تنش موجب کاهش میزان قندهای محلول گردید. به نظر می‏رسد محلول پاشی ملاتونین با کاهش شدت تنش به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانتی خود، محیطی بدون تنش برای گیاه ایجاد کرده است تا نیازی به  افزایش متابولیت‏هایی که به طور معمول در شرایط تنش خشکی افزایش می‏یابند، اقدام نکند.

    کلیدواژگان: خشکی، دانه های روغنی، کربوهیدرات، کلروفیل، کیفیت بذر
  • پیمان دوامی، مجتبی علوی فاضل*، شهرام لک، داوود حبیبی، افشین مظفری صفحات 295-314

    این آزمایش به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به مدت دو سال (95- 1394 و96-1395) ، در منطقه کرج اجرا شد. آبیاری شامل آبیاری معمول (آبیاری پس از 80 میلی متر تبخیراز تشت تبخیر کلاس A) و قطع آبیاری از مرحله خورجین دهی به بعد در کرت های اصلی و تاریخ کاشت شامل پنجم مهر ماه و پنجم آبان ماه و ارقام کلزا شامل تاسیلو، الویس، نپتون و اوکاپی (شاهد) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده، بیشترین میزان کلروفیل در هر دو تاریخ کاشت (پنجم مهرماه و پنجم آبان ماه) به ترتیب با مقادیر 59/1 و 88/1 میلی گرم بر گرم وزن تر برگ و تحت شرایط آبیاری معمول به رقم الویس اختصاص یافت. نتایج نشان داد قطع آبیاری موجب افزایش میزان پرولین برگ و نشت یونی ارقام مورد مطالعه گردید در حالی که محتوای نسبی آب برگ کاهش یافت. رقم الویس بیشترین عملکرد دانه را در تاریخ زودتر (پنجم مهرماه) و در آبیاری معمول با میانگین 67/3346 کیلوگرم در هکتار به خود اختصاص داد. بیشترین درصد و عملکرد روغن به ترتیب 45 درصد و 1349 کیلوگرم از رقم الویس در سال اول و در شرایط آبیاری نرمال و کمترین مقدار این صفات در تاریخ کاشت پنجم مهرماه از رقم تاسیلو در شرایط قطع آبیاری حاصل شد. بیشترین مقدار اسیدلینولنیک، اسیداستاریک، اسیداروسیک و گلوکوزینولات دانه بترتیب معادل 9/5 ، 36/3 ،34/0، 78/32 درصد در شرایط قطع آبیاری و تاریخ کاشت دیرتر (پنجم آبان ماه) به دست آمد. رقم الویس از نظر محتوای کلروفیل، درصد روغن و اسیدهای چرب بیشتر و گلوکوزینولات دانه کمتر  که به عنوان معیارهای مهم و سودمند برای تحمل به تنش کم آبی گیاه کلزا محسوب می شوند، نسبت به سایر ارقام برتر بود.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب، پرولین، تاریخ کاشت، تنش خشکی، ارقام کلزا
  • مهراب یادگاری* صفحات 315-330

    در این تحقیق اثرگذاری کودهای آلی (اسبی، گوسفندی، گاوی، مرغی و ورمی کمپوست) و کود کامل شیمیاییNPK (20-20-20) بر میزان تولید اسانس و ترکیبات موثره اسانس گیاه دارویی بادرنجبویه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال های زراعی 1398 و 1399 بررسی شد. بیشترین میزان اسانس (2/1-1/1 درصد) متعلق به تیمار کود کامل شیمیایی  NPKبود، لیکن مشاهده گردید که کودهای مرغی و ورمی کمپوست از لحاظ تولید اسانس در گروه مشابه با این کود قرار گرفتند. در اغلب موارد مشاهده شد که بیشترین مقادیر ترکیبات غالب اسانس از جمله میرسن، فلاندرن، لینالول، لیمونن، سیس-بتااوسیمن، سیترونلال، ایزومنتون، نرول، سیترونلول، نرال، ژرانیول، ژرانیال، ژرانیل استات، ای-کاریوفیلن و کاریوفیلن اکساید در گیاهان تحت تیمار با کود مرغی و ورمی کمپوست بوجود آمد. سه ترکیب سیترونلال، سیترونلول و ژرانیل استات از دسته مونوترپن های غیرحلقوی در تیمارهای مختلف بیش از 60 درصد اسانس را به خود اختصاص دادند. در هر دو سال انجام این تحقیق مشخص گردید که بالاترین ضرایب همبستگی بوجود آمده بین اسانس با مواد موثره لینالول، لیمونن، سیترونلول، ژرانیال و ژرانیل استات وجود داشت. به نظر می رسد کودهای آلی به دلیل افزایش جذب و تحلیل مواد غذایی، مقدار و ترکیبات اسانس را افزایش دادند.

    کلیدواژگان: اسانس، بادرنجبویه، کود شیمیایی، کود آلی
  • فرزاد پارسادوست، محسن دهقانی*، مسعود تدین نژاد، محسن کلاگری صفحات 331-344

    یکی از مهمترین مشکلات مناطق خشک و نیمه خشک شوری آب و خاک است. صنوبر از گونه های بومی ایران است که در مناطق مختلف آب و هوایی گسترش دارند. در برنامه های دورگ گیری بین گونه ای، انتقال صفت مقاومت به تنش شوری پده و نیز انتقال صفت فرم کیفی خوب تنه و رشد زیاد صنوبر کبوده از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بدین منظور در این پژوهش، ارزیابی میزان مقاومت به تنش شوری و رشد چهار کلن صنوبر (Populus alba 58.57 ,Populus alba 44.9 ,Populus euphratica و هیبرید P. euphratica × P. alba 44.9) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و به مدت 3 سال در ایستگاه تحقیقات شوری رودشت اجرا گردید. بدین منظور از درختان پده، کبوده و هیبرید پده در کبوده قلمه گرفته و کاشته شد. ویژگی های فیزیولوژیک برگ شامل پرولین، قند، کلروفیل a و b، کارتنویید، پروتئین کل، مقدار پراکسیداز و درصد رطوبت نسبی اندازه گیری شد. نتایج ویژگی های فیزیولوژیکی برگ نشان داد که کلن های صنوبر ازنظر صفات پرولین، پراکسیداز، پروتئین کل و درصد رطوبت نسبی دارای اختلاف معنی داری بودند در حالیکه صفات کارتنویید، کلروفیل a و b، کلروفیل کل و نسبت کلروفیل a/b اختلاف معنی داری را از نظر آماری نشان ندادند. با این وجود بیشترین مقدار کلروفیل a، b و کلروفیل کل در برگ مربوط به کلن هیبرید و به ترتیب برابر 76/0، 36/0 و 12/1 میلی گرم در گرم ماده خشک بدست آمد. ویژگی های رویشی نهال ها شامل درصد زنده مانی، قطر، ارتفاع، سطح برگ، ضخامت برگ، سطح ویژه برگ و درصد ماده خشک برگ نیز اندازه گیری گردید. نتایج تجزیه واریانس ویژگی های رویشی کلن های صنوبر نشان داد که صفات درصد زنده مانی، قطر و ارتفاع دارای اختلاف معنی دار در سطح پنج درصد بودند. آزمون مقایسه میانگین ها نشان داد که گونه پده با 93 درصد و کلن هیبرید با 85 درصد بیشترین زنده مانی را در مقایسه با کلن های کبوده داشته اند. همچنین گونه پده با رشد قطری 8/3 سانتی متر و ارتفاع 160 سانتی متر بیشترین مقدار رشد رویشی را داشته است. در مجموع با توجه به ویژگی های رویشی و فیزیولوژیکی نهال ها، گونه پده و کلن هیبرید را می توان در شرایط تنش شوری توصیه کرد.

    کلیدواژگان: شرایط شور، کلن های صنوبر، کیفیت آب آبیاری، مقاومت به شوری
|
  • Hadis Zarehmanesh, Hamid Reza Eisvand*, Naser Akbari, Ahmad Ismaili, Mohammad Feizian Pages 1-16

    To investigate the influence of humic acid on the amount of absorption and allocation of elements on different parts of Satureja khuzestanica under salinity stress conditions, a greenhouse experiment was done as factorial based on a randomized complete block design in four replications. Factors included humic acid (zero, 10, 20, 30 and 40 mg kg-1 soil), and salinity stress (zero, 25, 50, 75 and 100 mM NaCl). It was found that the shoot dry weight was decreased with increasing the intensity of salinity stress; at a level of 100 mM sodium chloride, the average of this trait was reduced by 16%. In contrast, the use of humic acid, particularly 60 mg/kg soil, increased the shoot dry weight by 25% compared to the control. The effect of humic acid, salinity, and their interaction were significant (P≤0.01) on measured characteristics except stem and leaf nitrogen. Results showed that among organs (root, stem and leaf), the highest amount of sodium, potassium, phosphorus, zinc and nitrogen (5064, 9000, 13, 19.92 and 3.91 mg kg-1 dry weight) were observed in leaf in the S1H5, S2H2, S1H4, and S1H5 treatments, respectively. Among different organs, maximum iron content (759.9 mg kg-1 of dry weight) was observed in roots under S2H1. In general, with increasing salinity and decreasing humic acid, the concentration of salts such as sodium increased whereas the concentration of useful and essential elements for the plant decreased. According to the results, it can be stated that probably soil application of humic acid at high amounts (40 and 60 mg/kg soil) can moderate the effects of salinity stress by affecting the nutrient changes of plant organs.

    Keywords: Abiotic stresses, micronutrients, biofertilizer, Satureja khuzestanica
  • Nasimsadat Mousavi, Roya Razavizadeh* Pages 17-34

    The present study was designed and conducted to investigate the effect of different concentrations of cadmium on some physiological parameters and changes in secondary metabolites in the medicinal plant Mellissa Officinal L. under in vitro culture conditions. For this purpose, first sterile seeds of Mellissa Offcinali L. were sterilized and then cultured in MS medium. Then 28-day-old seedlings were transferred to MS medium containing different concentrations of cadmium nitrate (0,150 and 300 μM) and kept in the culture room under controlled conditions. Also, callus obtained from stem explants were transferred to hormonal medium (0.25 mg L-1 2,4-D and 5 mg L-1 BAP) containing different concentrations of cadmium (0,150 and 300 μM). Four weeks after treatment, photosynthetic pigments and levels of anthocyanin, phenols and flavonoids in seedlings were evaluated. Also, changes in secondary metabolites were investigated through GC-mass analyzes in calluses and seedlings of Mellissa Officinal L. The results showed that increasing the concentration of cadmium nitrate in the medium decreased the amount of chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and carotenoids and anthocyanin in seedlings. With increasing the amount of cadmium nitrate in the medium, the content of phenols and flavonoids increased significantly. The results of GC-mass showed significant changes in the amount of secondary metabolites and essential oil of Mellissa Officinal L seedlings and calli under cadmium stress. Most changes were found in γ -3-carn, transcarveole, citronlal, citronellol. Citral and β-caryophylline.

    Keywords: : Mellissa Officinal L, Photosynthetic pigments, Phenol, Cadmium, In vitro culture, Secondary metabolites
  • Mohammad Reza Safari Motlagh*, Behzad Kaviani, Mohammad Haghvirdi Pages 35-52

    Carnation (Dianthus caryophyllus L.) from the Caryophyllaceae family is a perennial shrub that is grown commercially for two years. This cut flower is non-climacteric and sensitive to vascular blockage. This study was conducted to investigate the effect of geranium, eucalyptus and myrtle essential oils on postharvest life of carnation flower in a completely randomized design with 10 treatments in three levels (values ​​of 2, 6 and 10 ml in 600 ml of distilled water from each essential oil and control. In this experiment, traits such as vase life, water uptake, petal protein content, leaf and petal pigments, stem and solution end bacteria and the activity of some enzymes were measured. Analysis of variance showed that the effect of treatments on all measured traits was significant. Mean comparison of treatments showed that both 2 ml myrtle and eucalyptus treatments induced the highest vase life with 15.73 and 15.13 days, respectively, compared to the control with 9.47 days. The highest content of total chlorophyll (11.39 mg g–1 F.W.) was obtained in cut flowers treated with 2 ml eucalyptus. The 2 ml myrtle treatment increased the absorption of water, carotenoids, proteins and superoxide dismutase activity. Counting the vase solution and stem end bacteria showed that the minimum bacteria colony in vase solution (55.00) and stem end (88.00) was obtained in cut flowers treated with 2 ml eucalyptus. Maximum bacteria colony in vase solution (98.33) and stem end (162.00) was counted in control cut flowers. The 10 ml myrtle treatment is not recommended to increase the vase life of carnation cut flowers.

    Keywords: Antioxidant enzymes, Non-climacteric flowers, Vase life, Caryophyllaceae family
  • Hossein Mohammadi, Ali Imani*, Mohammadreza Asghari, Alireza Talaei, Vahid Abdosi Pages 53-76

    Among abiotic stresses, soil and water salinity are the major factors affecting agricultural crops growth and productivity worldwide. On the other hand, the scion-rootstock combination and also foliar application of chimical compounds as salicylic acid can affect the nutrient elements content of almond leaf under salinity conditions. Therefore, in this study, the effects of foliar application of salicylic acid at 0, 1 and 2 mM concentrations on the changes of leaf nutrient elements (nitrogen, phosphorus, potassium, sodium, chlorine, calcium, magnesium, manganese, copper, zinc and iron) of three almond cultivars (Shokoufeh, Sahand, and Touno) grafted on GF677 and GN rootstocks under salinity stress of irrigation water (0, 2, 6 and 8 dS m-1) was evaluated based as factorial based on a completely randomized design with three replications. The results showed that salinity stress, especially at the highest concentration (8 dS m-1) significantly enhanced sodium, chlorine, potassium and calcium content and also reduced nitrogen, phosphorus, magnesium, manganese, zinc and iron content in plant leaves. Grafted cultivars on the different rootstocks showed different responses to salinity stress and foliar application of salicylic acid. Generally, GF677 rootstock reduced sodium content and enhanced nitrogen, phosphorus, calcium, magnesium, copper, zinc and iron in the leaves of grafted cultivars. Furthermore, foliar application of salicylic acid significantly reduced leaves sodium content of different almond cultivars. Overall, in this experiment, which was performed under controlled conditions, GF677 rootstock as well as foliar application of salicylic acid was more effective in modifying the adverse effects of salinity than other treatments. Of course, it is necessary to study these treatments in orchard conditions as well.

    Keywords: GF677 rootstock, Nutrients adsorption, Sodium chloride, Foliar application, Nitrogen
  • Mohamadreza Shamekh, Leila Jafari*, Farzin Abdollahi Pages 77-96

    Nowadays, to ameliorate the effects of environmental stress on agricultural products, the use of biological compounds has drawn much attention. In order to investigate the ameliorating effect of some biological compounds on fluorescence indices, photosynthetic pigments and yield of greenhouse tomatoes under deficit irrigation conditions, a split plot experiment was conducted as a randomized complete block design in the research greenhouse of University of Hormozgan. The experimental factors included three irrigation levels (full irrigation as control, moderate and severe deficit irrigation) as the main factor and foliar application of different biological compounds (control, proline, chitosan and N-Succinyl (NSC) and N, O dicarboxymethylate chitosan (NOC)) as a sub-factor. When biological compounds were applied, the amount of chlorophyll a, chlorophyll a/b, and carotenoids content were increased at each irrigation level as compared to the control, so that the highest increases in these traits were observed with NSC. In most cases, under severe deficit irrigation, the use of biological compounds increased the leaf proline content and the highest increase was observed with the foliar application of proline. Under moderate and severe deficit irrigation conditions the highest values of Fv/Fm were obtained with chitosan and NSC, respectively so that these two compounds caused 22.4 and 21.8% increase in Fv/Fm as compared to the control. The highest taste index (1.06) was observed with the use of chitosan in severe deficit irrigation condition due to increasing in fruit TSS and TA contents. Among the biological compounds, NSC and chitosan had the greatest improving effect on the tomato fruit yield. Thus, NSC foliar application increased fruit yield in control, moderate and severe deficit irrigation by 32.5, 91.17 and 24.33%, respectively. Therefore, according to these results, under deficit irrigation conditions, chitosan and its derivatives can reduce the effects of drought stress on tomatoes more efficiently than proline.

    Keywords: Water stress, fruit yield, deficit irrigation, tomato, chitosan derivatives
  • Zeinab Khademolhosseini, Zeinab Jafarian*, Vahid Rowshan, Gholamhasan Ranjbar Pages 97-113

    Thymus vulgaris L. is one of the most widely used medicinal plants in various industries, and its feasibility is very important in saline lands.To investigate the effect of salt stress on medicinal plant garden thyme (Thymus vulgaris L.) A field experiment in a Block complete random design with three replicates was fitted. Salinity treatments used in this experiment were 1, 4 and 7 DS/m which were applied well water with natural salt for agriculture. In order to avoid the impact of the results of research on the type of salts, water with a salinity of 9 to 10 DS/m of agricultural wells, was moved to the farm. Then water with a salinity of 6 DS/m mixed and desired salinity was ready. Measurements of dry weight of stem and leaves, the amount of sodium and potassium elements, Proline and active constituents were done in the stage before flowering. The results showed that with the increase of salinity up to level 4 DS/m; the dry weight of stem and leaves and amount of proline were increased 27.6 and 68.86 percentages respectively. While the increase of salinity up to level 7 DS/m reduces these 49.53 and 22.86 percentages respectively. With an increase in salinity, the amount of sodium increased while potassium and potassium / sodium ratio showed reduced. Salt stress were increased some of the essential ingredients in the herb garden thyme and some others were reduced by salt stress. Such can be concluded in order to irrigate the plant thyme garden with salty water, the best results in terms of product yields and composition of essential oil in 4 DS/m is obtained.

    Keywords: essential oil, Proline, salinity, GC, MS, Thymus vulgaris
  • Ali Akbar Asadi, Akram Hatami* Pages 115-128

    Terminal drought stress is one of the most important environmental stresses affecting plant morphology and physiology and has major effects on agricultural production. The purpose of this experiment was to investigate the effect of water deficit stress on changes in physiological traits of wheat in a randomized complete block design with three replications in two cultivation years of 2013-2014 and 2014-2015 at Karaj Nuclear Research Institute Farm. Seven different generations of wheat, including two parents Gasspard and line DN11 along with generations F1, F2, F3, BC1 and BC2 were cultured and compared separately under normal and terminal drought stress conditions. The last irrigation was done under water deficit conditions after anthesis. The results showed that there was significant increase in performance index and significant decrease in single plant yield under stress conditions. For the chlorophyll index and stomatal conductance coefficient traits, the observed decrease in stress conditions were not significant. On the other hand, no significant increase in chlorophyll fluorescence parameters was observed under stress conditions.On the other hand, there was a significant difference between the generations studied for all measured physiological traits (except photosynthetic efficiency), indicating that there was variation among these generations for these traits. This diversity can be addressed in selection programs.

    Keywords: Chlorophyll fluorescence, Leaf chlorophyll index, Performance index, Stomatal conductance coefficient
  • Elham Bahrami, Reza Khorasani*, Mehdi Taheri, Amir Fotovat Pages 129-144

    The use of silicon has been considered as an effective strategy in reduce of cd uptake and affecting the oxidative damage caused by cd toxicity. The aim of this study was to investigate the effect of the presence silicon (0.1 mM/L) and different levels of cadmium (0.10, 50 μmol/L) in wheat plants under hydroponic conditions. The results showed that increasing the concentration of cd increased the concentration of malondialdehyde (MDA) significantly and reduced MDA compared to plants treated only with cd. The results also showed that cd stress caused significant decrease in superoxide dismotase (SOD), polyphenoloxidase. (POD), and Catalase (CAT) activity in wheat leaves and roots. The results showed that the use of silicon significantly increased the activity of SOD, POD, APX enzymes in both leaves and roots, while it had no effect on CAT activity in leaves, but significantly increased catalase in roots. The results demonstrated that the use of silicon in cd stress conditions improves the damage caused by oxidative stress in the plant.

    Keywords: Antioxidant enzymes, Silicon, Heavy metal, Pollution
  • Zahra Abbasnasab*, Mehdi Abedi, Seyed Ehsan Sadati Pages 145-156

    Biochar is a carbon rich product which created under low Oxygen conditions. In this study the effect of Biochar in three levels 0, 0.5 and 1 weight percentage on morphological traits like height, SLA, aboveground and underground biomass, length and volume of root and physiological characteristics such as chlorophylls, gas exchange and electrolyte leakage for two Bromus tomentellus and Medicago sativa species were investigated. Results showed that biochar increased the height of both B. tomentellus and M. sativa which was higher in 0.5 level than 1 percent. However, there were no differences between control and 1 percent of M. sativa. In both species biochar has no effect on SLA. Biochar had no effects on aboveground and below ground biomass for B. tomentellus and significantly increased below ground biomass and no effect on above ground biomass. Both root length and volume increased by biochar. Biochar had no effect on chlorophylls of B. tomentellus but in level 0.5 lead to increasing of chlorophylls for M. sativa. Gas exchange increased by biochar and electrolyte leakage had no significant effect. In general, increasing biochar level reduced morphological traits and increased physiological traits.

    Keywords: Carbon, Functional traits, Bromus tomentellus, Medicago sativa
  • Akbar Salari, Somayaeh Rastegar* Pages 157-170

    In order to evaluate the foliar application of iron and zinc on some quantitative and qualitative characteristics of Orlando Tangelo, an experiment was performed on 5-year-old trees in a garden in Manojan city in Kerman province. Experimental factors included zinc and iron each at 3 levels (0, 1 and 2 per thousand). Results showed that the application of iron and zinc significantly increased the flowers and fruits. The highest flowers and fruits were observed in trees treated with iron in combination with zinc (2 per thousand). Application of iron and zinc had no significant effect on fruit size (diameter and length and length to diameter ratio) and juice volume. The fruit weight decreased as a result of fertilizer application. But no significant difference was observed between the control and iron (2 per thousand) in combination with zinc (1,2 per thousand). The highest pulp to peel ratio was obtained in treated tree with 1 per thousand (3.58) and 2 (3.25) per thousand zinc. The lowest TSS / TA ratio (1.34) was observed in fruit treated with iron (2 per thousand). Except for iron (2 per thousand) along and in combination with different concentrations of zinc, other treatments significantly increased the ascorbic acid content. Although application of zinc (1 per thousand) alone and iron (1 per thousand) along and combination with zinc (2 per thousand) increased the total phenol, but did not show a significant difference with the control. The application of all treatments improved the fruit color. The highest a* (more orange color) was observed in iron (1 per thousand) combined with zinc (1 and 2 per thousand). Generally, application of zinc and iron had an effective role in increasing the number of flowers and fruits of Orlando Tangelo and improving some quality characteristics such as increasing the ratio of pulp to peel and ascorbic acid of the fruit.

    Keywords: Citrus, Fertilizer, Spraying, Fruit quality
  • Zahra Solimaninya, Ahmad Mohtadi*, Mohsen Movahhedi Dehnavi Pages 171-186

    Iran, is classified as arid and semi-arid regions of the world. Therefore, it is important to identify and planting of drought tolerant plants such as quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Zinc is involved in vital processes of the plant therefore; the supply of this element to the plant has a major impact on the quantity and quality of production. This study was conducted as a pot experiment to investigate the effect of zinc sulfate on quinoa under drought stress in a factorial randomized complete design with three replications. Drought stress was prepared with PEG 6000 at four levels (0, -3, -6 and -9 bar) and zinc element from zinc sulfate source with four levels (2 (control), 4, 6, and 8 μM) and in the four-leaf stage, the treatments were applied simultaneously to Hoglandchr('39')s nutrient solution for two weeks. According to the results, an increase in drought stress caused a 68% increase in catalase compared to the control. Maximum leaf soluble protein at -6 bar level with 8 μM zinc sulfate level, highest total soluble sugars and leaf proline at the highest level of drought and 6 μM zinc sulfate were observed. With increasing drought, chlorophyll a (34%), chlorophyll b (187%) and leaf carotenoid increased two-fold but decreased shoot dry weight (38%) and leaf area (37%) compared to control. In general, the use of zinc reduced the damage caused by drought stress by improving the level of osmolytics, and to alleviate the effect of drought stress, the use of 6 μM zinc sulfate in nutrient solutions is recommended.

    Keywords: Catalase, Chenopodium quinoa Willd., Chlorophyll content, Proline
  • Zahra Souri, Naser Karimi* Pages 187-208

    Arsenic (As) stress, through the creation of oxidative stress, can cause phytotoxicity (e.g. The decrease of growth and chlorophyll content) in plants. Nitric oxide (NO), by promotion of the antioxidant system, plays an important role in reducing heavy metal-induced oxidative stress. In this study, the role of exogenously applied sodium nitroprusside (SNP; a NO donor) on physiological responses and antioxidant enzymes activity of Isatis cappadocica were investigated to high levels of As. The results showed that, in the highest level of As, the oxidative damages increased and plant growth was reduced, while SNP alleviated these inhibitory effects. The maximum activity of antioxidant enzymes was observed at 1000 μM As treatment, in the presence of SNP. These results showed that the application of SNP, which is an activator of antioxidant enzymes, may play a compensatory role against As stress. In addition, the application of SNP can increase the antioxidant capacity of I. cappadocica against stress conditions. On the other side, the activities of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), peroxidase (POD), ascorbate peroxidase (APX) and glutathione reductase (GR) were decreased at 1500 As treatment, where showed that Isatis possess low potential to suppress oxidative stress. Unlike other antioxidant enzymes, glutathione S-transferase (GST) activity under1500 As treatment has not only been reduced, but also increased. These results suggest that GST activity can play an important role in reducing the toxicity of high levels of As in I. cappadocica.

    Keywords: Isatis cappadocica, Nitric oxide, Oxidative Stress, Phytotoxicity
  • Toktam Oraee, Mahmoud Shoor*, Ali Tehranifar, Seyyed Hossein Nemati Pages 209-225

    In order to investigate the effect of drought stress on physiological responses of Alcea rosea plant in greenhouse at two growth stages, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. The experiment factors included two ecotypes (Mashhad and Tehran), five moisture levels (80 (control), 70, 60, 50 and 40% Field Capacity) at two growth stages (seedling and elongation stem). After applying drought stress at two growth stages, SPAD, electrolyte leakage, relative water content, proline, malondialdehyde, enzymes activity of leaf and total dry weight were measured. The highest relative content of leaf water (88.2%), total dry weight (36 g), and the lowest electrolyte leakage (6.23%) were recorded in Mashhad ecotype under 80% FC treatment at stage of stem elongation. In both ecotype, with increasing drought stress, the amount of proline had a rising trend at two stages. Also, the highest amount was recorded in ecotype Mashhad under 40% FC treatment at stage of stem elongation. In both ecotypes, the highest activity of malondialdehyde was observed in 40% FC treatment at seedling stage (11.9 and 11.4 nmol g-1 FW, respectively). In the ecotype of Mashhad and Tehran, with increasing drought stress from 80 to 40% FC at stage of stem elongation, the activity of the superoxide dismutase enzyme increased, from 49.9 to 1.98, and 1.91 U mg protein, respectively. The activity of ascorbate- peroxidase increased, when plants were under severe drought stress. There was a positive and significant correlation between chlorophyll index and relative water content with total dry weight of the plant. The results of this experiment showed that compared to two ecotypes, Mashhad ecotype compared to Tehran has more tolerance to water shortage.

    Keywords: Ecotype, ornamental plant, drought tolerant, stage of stem elongation
  • Abdolmajid Khorshid*, Abdolmajid Khorshid Pages 227-246

    Considering the effect of salinity stress on the quantitative and qualitative traits of sugar beet genotypes, it seems necessary to study the response of genotypes obtained from breeding programs to salinity stress. For this purpose, 17 full-sib genotypes (derived from sibling crossing) with 7 different tolerant control under two salinity stress (electrical conductivity 17.36 dsm) and without stress conditions, in a completely randomized block design with 3 replicates were studied at Miandoab Agricultural and Natural Resources Research Station in 2017. The results showed that salinity increased sugar content, alkalinity coefficient, percent of sugar extracted, molasses sugar, sodium content, potassium content, leaf freshness index and relative water loss and decreased root yield, net sugar yield, sugar yield, leaf area, shoot fresh weight, shoot dry weight, root dry weight, nitrogen, potassium to sodium ratio, syrup purity and Ratio of weight to root volume. Significant differences were observed among genotypes for leaf area, leaf freshness index, relative water content and leaf specific weight. In root and sugar yield, only a significant difference was observed between full-sib genotypes in normal conditions at 1% level. The full-sib 16, 1, 2, 4, 7, 9, 10 and controls 18, 23, 24 and 25 had the highest and, full-sibs 11 and 12 had the lowest root yield under normal conditions. As the same way, full-sibs 7, 8, 1 and 10 had the highest and full-sib 6 had the lowest sugar yield.

    Keywords: Salinity stress, Sugar beet, Sugar yield, Root yield
  • Mahdiyeh Gholami*, Somayeh Naseri, Bahram Baninasab Pages 247-262

    Low temperature resistance mechanisms are complex during dormancy. Plants can use several biochemical processes to counteract the direct and indirect effects of low temperatures. In order to investigate the seasonal changes of some biochemical compounds in flower buds of three domestic almond (Prunus amygdalus L.) cultivars, a split plots in time experiment was conducted with three replications, in 2017-2018. Experimental treatments included three domestic almond cultivars with different flowering times (ʻMohebʼ, ʻMamaieʼ and ʻRabiʼ, respectively) in region and 5 time periods of 20 days during the endodormancy until after breaking the endodormancy. The results showed that the proline amino acids accumulation increased during endodormancy and endodormancy release in cultivars, and ʻMohebʼ cultivar had lower proline content (10.55 µmol g-1 FW) compared to the ʻMamaieʼ and ʻRabiʼ (15.25 and 15.04 µmol g-1 FW, respectively). At the beginning of the experiment, the maximum starch content was observed before the cold accumulation in the studied cultivars (ʻMohebʼ, ʻMamaieʼ and ʻRabiʼ: 19.99, 19.08 and 21.39 mg g-1 FW, respectively), but it showed a decreasing trend in all three cultivars with the progress of the dormancy and the increase in the chill unit accumulation (ʻMohebʼ, ʻMamaieʼ and ʻRabiʼ: 15.33, 8.73 and 14.69 mg g-1 FW, respectively). Total phenols and flavonoids with 15.21 and 1.77 mg g-1 FW, respectively increased during the dormancy and approaching to dormancy release in all cultivars. The results showed a clear and positive relationship between proline amino acid and nonenzymatic antioxidant compounds at low temperature. Also, different cultivars of a species showed different responses during the dormancy. As a result, it is important to consider biochemical changes during the dormancy periods in the selection of resistant and cold-sensitive almonds to spring frost.

    Keywords: proline, cold, antioxidant capacity, flavonoids, phenol total
  • Leili Sadeghi, Masoud Rafiee*, Jahanfar Daneshian Pages 263-278

    Recent droughts, in addition to creating drought stress, have caused the phenomenon of aerosols, especially in the west of the country. The effect of drought stress and aerosols on the physiological characteristics of soybean (Glysin max L.) Kosar cultivar was investigated in an experiment based on a randomized complete block design as split plots with 4 replications in summer cultivation for two years. Drought stress through irrigation after 60 (optimal irrigation), 90 and 120 mm evaporation from Class A evaporation pan as the main factor and spraying of aerosols in three levels of non-application (control) and application of 50 and 100 mg in cubic meters of air were placed in subplots as simulations. The results showed that severe drought stress significantly reduced the amount of chlorophylls a and b, catalase of shoots and roots. The amount of light of the canopy floor and the relative water content of the flag leaf (from 89 to 70%), plant height, yield components and grain yield (from 2653 to 1167 kg per hectare) compared to the control treatment, but soluble sugars, proline content, shoot and root peroxidase and leaf temperature (from 18.4 to 27.6 °C) increased significantly. Although the effect of aerosols on any of the traits was not significant, but with increasing the concentration of aerosols, grain yield decreased linearly and proline content increased linearly. Overall, it was found that drought stress significantly reduced soybean production, but low aerosols settling on soybean leaves did not cause serious damage to the plant photosynthetic system and ultimately seed production due to leaves waxy nature.

    Keywords: leaf temperature, physiological traits, relative water content, yield
  • Siavash Heshmati, Gholam Abbas Akbari*, Elias Soltani, Majid Amini, Kayvan Fathi Amirkhiz, Keyvan Maleki Pages 279-294

    In order to study the effect of melatonin foliar application on photosynthetic pigments’ composition, phenolic compounds and soluble sugars on plants grown from different seed quality of safflower under water deficit condition, two field trials were conducted at Aburaihan Campus, University of Tehran in 2017 and 2018 growing seasons. The experimantal design was split-factorial randomized complete block design with four replicates. The treatments consisted of two levels of drought stress (1- normal irrigation (no-stress) and 2- irrigation after reaching 85% of soil moisture depletion of field capacity at flowering stage (drought stress)) were randomized to the main plots. Subplots were 4 treatments in number and consisted of a factorial combination of seed quality (1-stored seed and 2-recently harvested seeds) and foliar application (1-control (distilled water foliar application) and, 2- melatonin foliar application at 0.2 Mm concentration). The results showed that plant grown from recently harvested seed positively response to melatonin foliar application and this led to increase in chlrophyll a content by 33.33 % in comparison with control (distilled water foliar application). Also the results indicated that melatonin foliar application was successful to increase the flavonoids content only under non-stress condition over two seed quality treatments but on the contraty decreased flavonoids content under water deficit condition. The results demonstrated that melatonin foliar application decreased soluble sugars over both water deficit treatments. It’s seems that melatonin foliar application ameliorated the severity of stress because of its antioxidative charachteristic and provide an unstressed environment for plant so that there is no need to increase the level of metabolites that usually increased under drought condtition.

    Keywords: Carbohydrate, chlrophyll, drought, oilseeds, seed quality
  • Peyman Davami, Mojtaba Alavifazel*, Shahram Lak, Davood Habibi, Afshin Mozaffari Pages 295-314

    This experiment was conducted as factorial split plot in randomized complete block design with three replications for two years (2015-2016 and 2016-2017) in Karaj region. Irrigation includes regular irrigation (irrigation after 80 mm evaporation from Class A evaporation pan) and irrigation-off from the silique stage onwards in the main plots and planting date including the 5th of October and the 5th of November and rapeseed cultivars including Tasillo, Elvis, Neptune And okapi (control) were factorially divided into subplots.Based on the results, the highest amount of chlorophyll in both planting dates (October 5 and November 5) with values ​​of 1.59 and 1.88 mg / g fresh leaf weight and in normal irrigation conditions were assigned to Elvis cultivar. . The results showed that irrigation-off increased leaf proline and ion leakage of the studied cultivars while the relative leaf water content decreased. Elvis cultivar had the highest grain yield in earlier planting date (October 5) and in normal irrigation with an average of 3346.67 kg / ha.The highest percentage and yield of oil were 45% and 1349 kg of Elvis cultivar in the first year, respectively, in normal irrigation conditions, and the lowest amount of these traits was obtained from Tasilo cultivar in the irrigation-off on the 5th of October. The highest amounts of linolenic acid, static acid, rosaric acid and grain glucosinolate were 5.9, 3.36, 0.34, 32.78%, respectively in irrigation-off conditions and later planting date (November 25). Elvis cultivar was superior to other cultivars in terms of chlorophyll content, higher percentage of oil and fatty acids and less grain glucosinolate, which are considered as important and useful criteria for tolerance to dehydration stress of rapeseed.

    Keywords: Fatty acids, Proline, Planting date, Drought stress, Rapeseed cultivars
  • Mehrab Yadegari* Pages 315-330

    In this research the effects of organic and chemical fertilizers on essential oil content and composition of lemon balm were investigated. This research was conducted in completely block randomized design with 4 replications in 2019 and 2020. Treatments were organic fertilizers (from source of horse, sheep, cow, hen and vermicompost) and complete chemical fertilizer of NPK (20-20-20). The most essential oil content was observed in chemical fertilizer that was the same group with vermicompost and organic fertilizer from source of hen. The most of essential oil composition were myrcene, phellandrene, linalool, limonen, cis-beta ocimene, citronellal, iso-menthone, nerol, citronellol, neral, geraniol, geranial, geranyl acetate, e-caryophyllene, caryophyllene oxide. Citronellal, citronellol and geranyl acetate that are classified as non cyclic monoterpene, made more than 60% of essential oil content in all of treatments. In two years observed that the most significant correlation indexes were between essential oil content with linalool, limonen, citronellol, geranial and geranyl acetate. It seems that organic fertilizers increased the nutrient uptake and assimilation and consequently the amount and components of essential oil of the plant increased.

    Keywords: Essential oil content, lemon balm, chemical fertilizer, organic fertilizer
  • Farzad Parsadoost, Mohsen Dehqani*, Masoud Tadayonnejad, Mohsen Calageri Pages 331-344

    One of the most important problems in arid and semi-arid regions is the salinity of water and soil. poplars, which are native to Iran, are found in many climates. In crossbreeding programs, the transfer of salinity traits and resistance to salinity stress from P.euphratica, and on the other hand, the transfer of good quality trait form of the trunk and high growth of spruce, bruised are special importance. For this purpose  this study was conducted to evaluate the rate of resistance to salinity stress and growth of four poplar colonies (Populus alba 58.57, Populus alba 44.9, Populus euphratica, P. euphratica x P. alba 44/9) in the form of complete randomized block design with three replications and was performed for 3 years in Rudasht salinity research station. For this purpose, P.euphratica, P.alba and Hybrid of P.euphratica trees were cut down and planted. The physiological characteristics of the leaf, including proline, sugar, chlorophyll a and b, carotenoid, total protein, peroxidase value and relative moisture content were measured according to standard methods. The results of the physiological characteristics of the leaf showed that poplar colonies had significant differences in terms of proline, total protein and relative humidity percentage but carotenoids, chlorophyll a and b, total chlorophyll and chlorophyll a / b ratio did not show a statistically significant difference. However, the highest amount of chlorophyll a, b and total chlorophyll was obtained in the leaf of hybrid clone. However, the highest amount of chlorophyll a, b and total chlorophyll in the leaf was related to hybrid clone and were equal to 0.76, 0.36 and 1.12 mgg-1 dry matter, respectively. Growth characteristics of seedlings including living percentage, diameter, height, leaf area, leaf thickness, leaf area and leaf dry matter percentage were also measured. The results of analysis of variance of vegetative characteristics of poplar colonies showed that the coefficients of percentage of survival, diameter and height are statistically significant at the level of 5%. The average comparison test showed that P.euphratica with 93% and Colon Hybrid with 85% had the highest survival rate compared to bruised colonies. In addition, P.euphratica species with a diameter growth of 3.8 cm and a height of 160 cm had the highest amount of vegetative growth. In general, according to the vegetative and physiological characteristics of seedlings, Pede species and hybrid clone can be recommended under salinity stress.

    Keywords: Salinity condition, Hybrid clone, Irrigation water quality, Salinity resistance